Skip to main content

Blog logo-designéra a grafika
Petra Baráka.

Na tomto místě se Vám budu snažit přiblížit nějaké pojmy okolo mojí tvorby logo designu , grafiky a web-designu. Najdete zde v občasných článcích nejen jaké-si pouhé vysvětlivky problematiky grafické tvorby a budování silné značky na trhu, ale i návody a zajímavé tipy na stažení fontů nebo volných databank fotografií produktů, které můžete umísťovat na Váš web či grafiku aniž by Vás někdo v brzké době nepopotahoval po soudech a spoustu dalšího zajímavého čtení pokud máte rádi grafiku, nebo se chystáte k vytvoření nové značky na trhu. Samozřejmě a zcela upřímně také pro to , abych Vás přivedl na náš web a možná Vás tak přesvědčil ke spolupráci nad vaším novým logem, webem či jinou grafickou či designovou službou. 

Chcete si vytvořit sami
profesionální logo?
Poradíme Vám
jak na Váš nový logodesign.

V dnešní době se počítá každá kačka a pokud někdo chce ušetřit pár tisícovek na svém firemním logu, já Vám ukážu jak si vytvořit kvalitní a poutavé logo. Provedu Vás všemi procesy navrhování kvalitního loga zdarma tak aby Vám Váš výtvor dobře sloužil léta stejně jako loga u Malbardesign. 

1. Uvědomte si sami co chcete a jak má Vaše logo vizuálně komunikovat s Vašimi zákazníky. 

Už jsme si napsali že definicí loga je grafická značka ,logotyp nebo kombinace obou prvků ke které mozek až 80x rychleji přiřadí jakákoliv synonyma Vašeho podnikání. Budování značky je složitý proces a vy jste na jeho začátku . Základem budování úspěšné značky je právě logo.

Zmapujte si nejprve pečlivě Vaši konkurenci.
Podívejte se co za loga používají leadeři Vašeho trhu, jak na Vás a Vaše nezaujaté okolí působí jejich loga a jakým způsobem komunikují s Vaším mozkem. Některá kvalitní loga dokážou jednoduchým grafickým symbolem , či jen jeho částí vypovídat o předmětu podnikání více , než-li složitě vykreslená loga, která se pak do budoucna obtížně aplikují při nutnosti tisku v malých velikostech, jiná o sobě vypovídají právě svou propracovaností a citem pro detail. Možností je spoustu a pokud vytváříte logo zcela poprvé , je dobré si zmapovat hráče na Vašem hřišti. Při prohlížení a třídění log konkurence si dělajte poznámky , kreslete si na papír, črtejte... Prostě si proveďte jakýsi self-brain-storming. K utřídění myšlenek a zmapování si Vaší konkurence a Vašeho trhu budete potřebovat alespoň dvě hodiny. Jsou to však dobře a důležitě strávené 2 hodiny které se mohou mohou dramaticky promítnout do kvality výsledného loga.

 

2. Připravte si nástroje.

Zapomeňte že logo přenesete scannerem z papíru do programu kreslení , vrazíte pod nakreslenou ikonku nějaký základní font z instalace MS Wordu a MS Windows a pink máte hotovo.... Musíte si uvědomit, že logo v budoucnosti budete potřebovat jakkoliv aplikovat. Představte si Vaše nové logo kdekoliv si ho jen představit lze... a narazíte na zásadní radu. Logo budete potřebovat ve spoustě grafických formátů a hlavně vektorové, aby se dalo jakkoliv zmenšovat či zvětšovat bez ztráty kvality.  Na trhu naleznete spoustu profesionálních grafických programů, které mají skvělé možnosti výstupu do použitelných formátů.  Bohužel většina z nich je placená ...a to dost tvrdě placená. Zde je seznam těch nejlepších ale mnohdy také nejdražších:


Adobe Photoshop CC
Výborný grafický editor , který už nabízí možnost tvorby ve vektorech . Jeho bezkonkurenční nakládání z obrázky určitě stojí za každý vložený halíř. Cena tohoto software je cca 19.000 ale vy si jej můžete na 15 dní stáhnout plně funkční na zkoušku zdarma .


Adobe Illustrator CC
Je pro tvorbu loga asi jedním ze dvou nejlepších nástrojů . Vektorový grafický editor umožňuje výstupy pro téměř všechna možná komerční využití v profesionální podobě. Na internetu seženete licenci pro tento program již od cca 12.000 / rok ale věřím že i v tomto případě Vám Adobe umožní stáhnout na svých stránkách 15 dní zcela zdarma tohoto skvělého designerského programu na zkoušku. Výhodou Illustratoru je naprosto bezchybná práce s barvami a barevnými režimy, kompatibilita s dalšími programy pro zpracování jako Adobe Photoshop či Adobe InDesign a možnost profesionálního exportu s detailním nastavením výstupu pro Adobe Acrobat, což je velmi důležité pokud si budete chtít k novému logu vytvořit i další grafický materiál a budete pak Vaše výtvory zasílat do tiskáren, kde z našich zkušeností si každá tiskárna řekne o zcela jiné podklady a jejich nastavení ( doporučujeme tedy rovněž nastudovat alespoň základy před-tiskové přípravy, aby pro Vás při svých požadavcích nemluvili " mimozemsky"  )


Corel Draw Graphis Suite 2019
Toto je náš naprostý favorit při tvorbě loga dávající nepřeberné množství výstupních formátů , kde Vaše logo můžete otevřít ve více jak 200 aplikacích. Corel Draw GS 2019  seženete již od cca 16.000. Od této verze lze tento program opět po velmi dlouhé odmlce od verze 11 sehnat i pro Apple MAC OS  Spolu s programem Corel Draw pak získáte nástroj pro úpravu fotografií, třídění fontů, zachytávání obrazovky a mnoho dalších grafických pomocníků. Rovněž i Corel si můžete stáhnout tuším že na 30 dní zcela zdarma. Zoner Callisto, Inkscape to jsou editory které si stáhnete zcela zdarma, avšak ujistěte se , že nabízí výstupy v těchto grafických formátech, které budou v budoucnosti potřebovat ve Vaší reklamce, tiskárně či výrobně reklam. Ze základních vektorových souborů jsou to třeba *.CDR, *.PDF, *.AI, *.EPS *.SVG kdy nejuniverzálnějším formátem je formát ACROBAT - PDF ve vektorech a písmech ve křivkách.  Výběr a instalace a nastavení prostředí software pro použití na tvorbu log, kalibrace barev a správná volba barevných profilů pro výstupní formáty by Vám neměla vzít více jak 2h času.

3. Tvořte a buďte kreativní

Otevřete si grafický program a popusťte uzdu své fantazii. Pokud jste s výše uvedenými programy familiérní ( tzn. ovládáte alespoň průměrně až průměrně dobře, neměl by Vám návrh loga a jeho přenesení z papíru do dokonalé digitální podoby trvat déle jak 2-3 hodinky. Nechte se inspirovat na webu ale snažte se být za každou cenu originální, nekopírujte ani neripujte ( obkreslování )  již hotová či úspěšná loga. Majitelé autorských práv si dnes velmi důkladně hlídají , zda jim někdo logo tzv. neukradl a pozdější odhalení Vás může stát nejen statisíce na vymáhaných autorských právech ale další prostředky za stažení loga ze všech reklamních a marketingových předmětů. To může mít pro jakékoliv podnikání katastrofální následky, kterým se chcete určitě vyhnout i Vy! Buďte originální ale můžete se nechat volně inspirovat. Prohlédněte si třeba moje portfolio  aby jste měli představu jaký typ loga chcete tvořit. Mějte na paměti pravidlo zlatého řezu, pečlivě sledujte geometrické poměry, rovněž i mezery mezi fonty (kerning) , vhodnost tloušťky řezu písma, kombinaci písem a další parametry které by Vás v budoucnu mohly poslat do problémů nebo mrzet protože je objevíte později...třeba po tom co jste nechali udělat 10.000 letáků. Nechte se také poučit při práci s barvami . Naučte se využívat nástroje které Vám pomohou s komplementaritou barev, určete barvy pomocí Pantone Matching systému a posléze snadno definujete barvy pro použití jak přímých barev (např. Pro potisky, polepy, fasádní reklamy...) tak ve škálách RGB pro digitální publikaci nebo CMYK pro offsetové tiskárny. Práci se styly barev a jejich ladění lze při využití tvorby barevných stylů docela pěkně vyladt i přímo v programu CorelDraw!

Záležet bude hlavně i na výběru fontů . Dám Vám tip kde sehnat kvalitní  a profesionální fonty zcela zdarma,  probrání se jimi Vám však minimálně zabere nudné 2 hoďky. Výsledek však bude určitě stát za to. Pokud se nechcete ale dát cestou main-streamu , tak ty nejkvalitnější a nejnovější , tudíž neokoukané fonty ( které využíváme i my u malbardesign.com ) pro váš nový a atraktivní logo-design vás mohou vyjít třeba na MyFonts.com 30-50dolarů za jeden řez. My však dnes tvoříme logo zdarma, a tak se můžete probrat fonty na dafont.com, nebo https://www.fontsquirrel.com/ kde téměř určitě zdarma naleznete ten správný font pro Vaše nové logo. Nemělo by vám to i s instalací fontu zabrat déle jak 2 hoďky. Inu probrat se tisícovkami fontů a nainstalovat ty pravé nějaký čas stojí.

4. Hotové logo není vše. Tvorba obchodní značky vyžaduje univerzálnost využití ! 


Nyní máte nakreslené pěkné logo. Jste se svým výsledkem spokojeni. Tím ale tvorba Vašeho loga zdarma nekončí. Budete potřebovat pro budování Vaší nové značky své logo šířit. Tiskárny , Reklamní agentury, Výrobci reklam, inzerce, reklamních předmětů ....ti všichni od Vás budou potřebovat grafické soubory v profesionální kvalitě. Využijete k tomu exportní filtry , kde si každý soubor vyexportujete , převedete fonty do křivek (né každý má nainstalovaný font který jste si právě vybrali a pečlivě zarovnávali...). Musíte si rovněž nejlépe vytvořit varianty loga jak budou vypadat na tmavém a světlém podkladu a jak třeba jen jednobarevně - černobíle. Každou variantu loga pak jednotlivě uložíte ve formátech CDR ale i CMX který umožňuje editaci souborů i ve starších verzích programu Corel Draw, dále pak v Illustratoru jak AI a EPS, v Acrobatu jako RGB a CMYK, PDF jako Acrobat reader,Photoshop PSD ve vrstvách které si musíte v programu ve kterém logo vytváříte separovat do skupin či prvků, průhledné PNG soubory pro použití na Webu a Vašich stránkách, nebo ještě lépe vektorový soubor SVG (Scalable Vector Graphic ) který lze do nejnovějších responzivních webových stránek vkládat také, JPEG pro běžné využití např. Pro hlavičky či zápatí mailu, nebo pro vložení do Wordu. Zabere vám to celkově tak max hoďku a půl ale vy budete mít profesionálně zpracované logo a ušetříte peníze...


Zdá se Vám ušetřená částka 2.080Kč (částka za kterou u nás začínají ceny návrhů loga pro Vaše podnikání ve výše uvedených parametrech) neadekvátní za vynaložených min. 8,5hodiny práce? Pokud pracujete pod 244,-Kč/hod čistého, tak se Vám investice do vynaložené námahy a času určitě vyplatila. Pokud si svůj čas však ceníte více a vložíte do nás důvěru jako do autora tisíců log které jsme vytvořili za více jak 25 let praxe, neváhejte a objednejte si své logo ještě dnes u nás.

Potřebujete  levné, kvalitní a nadčasové logo?