Skip to main content

Blog logo-designéra a grafika
Petra Baráka.

Na tomto místě se Vám budu snažit přiblížit nějaké pojmy okolo mojí tvorby logo designu , grafiky a web-designu. Najdete zde v občasných článcích nejen jaké-si pouhé vysvětlivky problematiky grafické tvorby a budování silné značky na trhu, ale i návody a zajímavé tipy na stažení fontů nebo volných databank fotografií produktů, které můžete umísťovat na Váš web či grafiku aniž by Vás někdo v brzké době nepopotahoval po soudech a spoustu dalšího zajímavého čtení pokud máte rádi grafiku, nebo se chystáte k vytvoření nové značky na trhu. Samozřejmě a zcela upřímně také pro to , abych Vás přivedl na náš web a možná Vás tak přesvědčil ke spolupráci nad vaším novým logem, webem či jinou grafickou či designovou službou. 

Jak vybrat kvalitní a nadčasové logo nebo logodesignéra pro svou novou značku?

Zásadním a klíčovým prvkem dobrého loga je dle mého názoru slovíčko ,  v marketingu velmi často skloňované  - Branding.

Co toto slovo znamená? Branding si bere za cíl vypálit vám doslova a dopísmene grafickou značku do vašeho mozku. Mozek si většinou nezapamatuje spoustu detailů, aby k nim mohl "cosi " přiřadit, ale jednoduchou značku si mozek graficky velmi rychle zapamatuje, uloží  a pokud je tato grafická značka samozřejmě unikátní a kvalitně zpracovaná, jedná se o velmi silný nástroj marketingu a budování značky.

Nepřistupujte k logu ve smyslu..." to mi zatím stačí a později možná uvidíme..." Vytvořením loga, které si sami "spíchnete na compu", nebo vám k němu pomůže všestranně nadaný soused či syn, může znamenat z marketingového hlediska a zejména pak budoucnosti Vaší firmy katastrofu.

Berte prosím v potaz že kvalitní logo může být umístěno v jakékoliv velikosti na jakémkoliv podkladu,

mělo by obsahovat maximálně dvě až tři barvy, přičemž každá barva může znamenat zvýšení nákladů při pořizování přímo - tištěné reklamy (sítotisk, tamponový tisk, tisk přímými barvami ). Při obvyklém digitálním tisku či offsetovém tisku jsou však náklady na více barevné logo téměř shodné ve srovnání třeba s tří nebo dvou -barevným provedením . Zamyslete se také nad tím, jak by vaše nové logo vypadalo třeba jen jednobarevně (tato varianta je pak vhodná zejména pro glavírování, vypalování do plastů a kůže, laserové vypalování a glavírování a jiné...)

Naopak na druhou stranu zcela padla dogmata typu , že nelze užívat v kvalitním a moderním  logu gradientů, průhledností, rastrů  a různých efektů, protože v době digitálních technologií tisku je prakticky možné cokoliv a leadeři trhu a jejich dobře placení marketingoví specialisté to moc dobře vědí. Dobrý logo-designér sleduje trendy nejenom provedení, typografie a barev  ale  komunikuje s klientem nad všemi aspekty a většinou vzhledem k vlastním zkušenostem Vám dá vybrat loga k výběru, která splňují všechny Vámi  předem definované parametry. Dobrý designér vám bude moci zdůvodnit proč byl v návrhu loga užit ten či ten tvar, barvy, vzor písma ...to všechno jsou atributy které tvoří kvalitní logo. 

Kvalitní logodesigner tedy věnuje čas k nastudování prostředí podnikání klienta, prozkoumá jeho konkurenci a pokusí se nasát všechny dostupné informace, aby přišel s řešením které se konkurenci přinejmenším vyrovná či ji předčí. Dobré logo pak bude vizitkou vašeho podnikání, nebo značky léta a vy pak na něj můžete být právem hrdi, protože budete vědět že ty barvy dávají smysl, ten font je užit protože ... a ta značka znamená.... 

Kvalitní logo designér Vám pak výsledné logo dodá ve vektorech i v bitmapách s vysokým rozlišením a vhodné pro použití v reklamních agenturách, tiskárnách a i pro Vaše vlastní užití v dokumentei i když nevlastníte drahé grafické editory.