Skip to main content

Blog logo-designéra a grafika
Petra Baráka.

Na tomto místě se Vám budu snažit přiblížit nějaké pojmy okolo mojí tvorby logo designu , grafiky a web-designu. Najdete zde v občasných článcích nejen jaké-si pouhé vysvětlivky problematiky grafické tvorby a budování silné značky na trhu, ale i návody a zajímavé tipy na stažení fontů nebo volných databank fotografií produktů, které můžete umísťovat na Váš web či grafiku aniž by Vás někdo v brzké době nepopotahoval po soudech a spoustu dalšího zajímavého čtení pokud máte rádi grafiku, nebo se chystáte k vytvoření nové značky na trhu. Samozřejmě a zcela upřímně také pro to , abych Vás přivedl na náš web a možná Vás tak přesvědčil ke spolupráci nad vaším novým logem, webem či jinou grafickou či designovou službou. 

Definice loga - co znamená slovo Logo a jak vzniklo ?

Logo provází člověka již od prvopočátků naší civilizace kdy grafických značek využívaly kmeny při označení území či jeskynní a malbami s jasnou symbolikou. Rozmach loga jako symbolů zaznamenaly především náboženské směry , které jsou definovány prapůvodními značkami dodnes. Již před mnoha tisíciletími značka značila třeba kvalitu zboží v antickém řecku či číně a své výrobky označovali výrobci zbraní či keramiky. Ve středověku se loga používaly jako punc a záruka kvality u zlatníků a třeba v Anglii musely být kvůli dohledání pekaře označovány bochníky chleba kvůli případnému a tehdy velmi rozšířenému šizení na váze.  

Po většinu celého minulého století začaly obchodní společnosti využívat v marketingové komunikaci logo jako grafickou značku. V současnosti je vizuální komunikace klíčovým prvkem každé úspěšné společnosti. Logo či grafická značka může ať již přímou či nepřímou formou vypovídat o nabízených službách či produktu . Největší rozmach firemní identity zaznamenal svět v osmdesátých a devadesátých letech minulého století , kdy zejména investiční pobídky a deregulace na americkém trhu přinesla silné konkurenční prostředí a jednotliví hráči na trhu samozřejmě měli potřebu se odlišit od konkurence. V podvědomí zákazníků se tak začaly ukládat pod většinou jednoduchou grafickou značkou informace o kvalitě, věhlasu a cenové politice.  Vizuální formu komunikace využívají ale i nekomerční subjekty jako jsou třeba nadace, úřady,sportovní kluby  a s nástupem internetu od poloviny devadesátých let třeba i internetové blogy a  dokonce i kostely. 

Svatým grálem firemní identity je tedy odlišitelnost.

Společnost jakékoliv velikosti má ohledně „ BRANDINGU“  na trhu stejné možnosti jako ti největší hráči. Logo prezentované třeba  na webu ,  vizitce či hlavičkovém papíru tvoří u zákazníků první dojem , který je jedním z nejdůležitějších faktorů při jejich rozhodování. Firemní identitu nelze podceňovat a její vhodné a přesné využití může právě vaši značku vyzdvihnout či naopak potopit. Kvalitní logo pomáhá dokonce i vytváření kvalitních pracovních týmů kteří jsou hrdi nosit značku svého zaměstnavatele na prsou. Jejich ekvivalent představují třeba sportovní týmy které nosí loga svých partnerů / sponzorů na prsou. Zaměstnanci jako hlavní ambassadoři vašich služeb či Vašeho produktu mnohdy spoluvytvářejí celkové image společnosti a není lepší vizitka úspěšné a kvalitní firmy či produktu , než hrdost jejich zaměstnanců se s grafickou značkou ztotožnit.

Propagujte svou kvalitní značku všude kde jen to lze. Nacházíme se v době kdy konkurenční prostředí je čím dál tím agresivnější a kde konkurence třeba na internetu roste každým rokem takřka exponenciální řadou.  

Co odlišuje kvalitní logo?

1) jednoduchost

Čím jednodušší logo , tím méně starostí s výrobou a prezentací. Těžko pak umístíte nějaké komplexní a složité logo zmenšené třeba na 7mm prostoru na propisovací tužce...

2) zapamatovatelnost

Brand factor je závislý zejména na zchopnosti si logo velmi dobře zapamatovat. Těžko si zapamatujete velmi komplexní obraz ztvárňující kde co v intervalu třeba několika sekund kdy můžete logo vidět třeba při projíždění okolo billboardu u silnice.

3) nadčasovost

Zkuste si představit stejné logo za několik desítek let...stále by mělo symbolizovat kořeny vaší společnosti  a přitom nebýt nemoderní.

4) všestrannost

Právě všestrannost jednoduchého loga pro použití ve veškerých myslitelných možnostech marketingové komunikace dělá logo úspěšné. Vaše společnost se může zabývat nějakou činností či vyrábět jedinný produkt , ale bude se firma třeba po 50 letech zabývat tím samým? Lze zkombinovat logo se vším co přinese budoucnost? Kvalitní logo určitě.   

5) vhodnost

Právě vhodnost je klíčovou vlastností kvalitního loga ať již se jedná o vhodnost barevného schema či zvoleného logotypu nebo značky. Alspoň jeden z výše jmenovaných prvků by měl nést třeba jen skrytý odkaz.

 

„Kořeny dobrého designu spočívají v estetice: malování, kreslení a architektuře. Zatímco kořeny byznisu  a průzkum trhu jsou v demografii a statistikách,  estetika a byznis jsou tradičně neslučitelné disciplíny.“

Paul Rand (1914 – 1996) – Jeden z nejznámějších uměleckých ředitelů a logo designérů   který vytvořil logo pro IBM, NeXT, UPS a další. Pro zajímavsot v roce 1984 vytvořil logo pro Steva Jobse NeXT a po 14 dnech mu předložil jedinný návrh loga za 200.000 USD. Steve chtěl změnit odstín žluté na logu a Paul Rand mu řekl , že nic měnit na logu nebude, že buď logo přijme nebo ne ale stejně mu zaplatí těch 200.000USD... Steve Jobs tedy logo od Paula Randa přijal beze změn.  

 

Měřítko kvality grafické značky.

Dalo by se namítnout že kvalitu grafiky , jakožto uměleckého díla nelze objektivně změřit a její kvalita může být hodnocena pouze sugestivně, ale nenechte se mýlit. V dnešní době marketingové komunikace lze velmi objektivně změřit kvalitu loga na základě spousty faktorů , které se týkají typografie, psychologie barev, užitnosti i vypovídajícímu charakteru a dokonce i originalitě.  Takovouto analýzu provádí kvalitní grafická studia a ti Vám dokáží „ změřit „ poměrně přesně i Vaše stávající logo z hlediska výše uvedených veličin.

Neznamená to tedy si nechat nutně okamžitě udělat nové logo, ale lze třeba jen stávající logo firmy či produktu upravit z hlediska vývoje použitelnosti a trendů posledních let.  Pakliže se rozhodnete pro kompleně novou firemní identitu , je celkem důležité definovat několik důležitých vlastností , které by Vaše nové logo mělo splňovat.

1. definujte si vaší cílovou skupinu

Logo totiž může být vnímáno jinak teenagery a mladými dvacetiletými lidmi kteří povětšinou preferují trendový vzhled a barvy navozující popcit kreativity a nespoutanosti a jinak lidmi ve skupině od padesáti let výše kteří preferují zejména stabilitu , odkaz na tradice a konzervativnější barevné schema navozující pocit klidu, bezpečí a zkušeností.

2. definujte si tři základní cíle ve Vaší marketingové komunikaci k zákazníkům

Chcete aby Vaše logo ztělesňovalo jistotu , kreativitu a trendovost, nebo třeba nadřazenost, tradice a hrdost... či jiné vlastnosti? To jsou klíčové prvky které budou vypovídat na první pohled svými barvami, tvarem ,symbolem  fontem či vším dohromady a kvalitní grafik by se měl s těmito otázkami při vývoji loga vážně zabývat.

3. Barevné schema

Ať již máte své firemní barvy definované z předchozí firemní identyty , nebo máte nějaké vlastní pohnutky použít a zakomponovat určité barevné schema do vašeho nového vizuálního stylu, je dobré si definovat a klást si další podotázky , které se týkají hlavně užitnosti. Třeba žlutý logotyp či logo může vypadat skvěle na tmavém pozadí ale na světlém pozadí zcela zanikne , nebo 5 ti a vícebarevné logo může vypadat moc hezky na internetových stránkách ale při tamponovém či sítotiskovém potisku se „ nedoplatíte“ a další úskalí které s Vámi může zkušený designér prodiskutovat i při tvorbě loga.  Obecně se třeba úspěšná loga vyznačují ne více než li dvěmi – maximálně 3mi barvami s tím že lze logo vytvořit i pro jednoduchou jednobarevnou variantu.

4. Odlište se od konkurence

Není nic horšího , než když se na fotbalovém stadionu prohánějí hráči ve stejnobarevných dresech . Udělejte si průzkum Vaší konkurence a snažte se co nejvíce odlišit. Krádež firemní identity či cílená podobnost značky se „ zavedeným hráčem na trhu“ rozhodně není vhodným krokem k získání vlastního firemního stylu a obvykle vede nejen k problémům s identifikací služeb či výrobků ale mnohdy i k soudním sporům s astronomickými částkami. Definujte si několik hlavních hráčů na Vašem trhu a snažte se odlišit.

"Jestliže v marketingové komunikaci je obrázek králem, tak v duchu tohoto odkazu je Logo drahokamem na jeho koruně"
Paul Rand (1914 – 1996)

Designér Vám vytvoří poutavé logo , které splňuje všechna kritéria pro kvalitní značku ale tou nejdůležitější prací je branding Vaší nové značky . Musíte se se svou značkou vrýt do podvědomí Vašich zákazníků a proto bych velmi doporučoval od designéra , který Vám vytvořil logo si nechat zpracovat i

Manuál Vaší firemní identity,

který definuje nejen striktní užití loga v nejrůznějších případech prezentace ale třeba i možnosti užití loga na nejrůznějších médiích. Logo manuál přesně definuje značku v souladu s vlastnostmi , se kterými bylo logo vyvíjeno a tak vám může ukázat, jak bude logo prezentováno třeba na firemních automobilech ale třeba i na vizitkách , hlavičkových papírech , razítkách , informačním systému , webových stránkách , pozvánkách a spoustu dalších příležitostech. Vy jen pak můžete jednotlivá média , agentury čí výrobce reklam odkazovat na tento manuál , který obsahuje kodifikaci loga a značky , ochranných zón , přesně definovaných barev ať již pro prezentaci na obrazovkách (RGB) tak pro tištěná média (CMYK) či přímé barvy světového standardu Pantone® nebo i užitých fontů . Není žádný limit ve vytváření firemní identity a tak jedinným limitujícím prvkem je cena vytvoření takového manuálu která se povětšinou odvíjí od hodin strávených designérem  nad vývojem identity a kodifikací jednotlivých prvků.

Čeho se při tvorbě loga vyvarovat?

Aneb 4 nejčastější chyby které vás mohou potkat

1) logo design si mohu vytvořit sám....

Ano určitě máte už nějaké zkušenosti s nějakým grafickým programem, ale ruku na srdce, vy by jste šel s bolestmi zubů za instalatérem ? Profesionálové ve svém oboru většinou vědí co dělají a znají veškerá úskalí jejich práce. Nevyplatí se ušetřit pár tisíc korun na něčem , na čem bude závislá identita celé vaší firmy či značky. Logo a firemní identita má stejně jako všechny ostatní obory svá pravidla a své „ know-how“ a pokud neproniknete do všech možných úskalí, které by vás mohly stát spoustu hodin k nastudování a přitom nemít absolutně žádné praktické zkušenosti, přenechte raději tuto činnost opravdovým profesionálům. Svůj tvůrčí potenciál či jasnou představu můžete předvést designérovi v zaslání Vašich požadavků . Dobrý designér je s Vámi bude určitě konzultovat a vytvoří Vám profesionální grafické výstupy a vy pak nebudete zaskočení požadavky typu , pošlete mi to logo v postscriptu , ve vektorech nebo ve vrstvách...2) na logo design mohu použít templatu z internetového foto-obchodu.

2) Na internetu jsem našel logo které by se mi líbilo....

Našli jste si na internetu obrázek , který by se Vám líbil právě pro vaše logo a jehož výhodná cena na photostocku (foto-obchod)  je zlomkem ceny honoráře logodesignéra... No zní to sice určitě dobře , ale musíte si uvědomit , že obrázky z royalty-free foto-obchodu stahují někdy až stovky lidí legálně a tisíce nelegálně  ....a ruku na srdce...vy by jste chtěli nějaké logo , které mají už tisíce lidí  to samé ? Použil bych příměr , jako když by jste si na důležitou obchodní schůzku koupíte to nejlacinější , o číslo menší tričko na jedno použití ze supermarketu , přičemž si můžete objednat na zakázku šitou kvalitní značkovou košili, která vám vydrží věky a která Vám rozhodně nikdy ostudu neudělá.

3) použiji na vývoj  loga internetové soutěže.

Ačkoliv se toto řešení jeví jako svělý nápad, a dostanete za málo peněz nepřeberné množství nápadů , skutečnost je taková že většinou v těchto soutěžích uvidíte práce nevalné kvality. Důvod je prostý. Nikdo z kvalitních designérů  nebude riskovat obvykle desítky hodin své práce a riskovat že jeho práci nikdo neocení ani halířem. Proto se soutěží účastní povětšinou pouze grafičtí nadšenci, kteří berou případnou výhru v soutěži jako občasný a velmi nepravidelný způsob přivýdělku. Nikdo Vám však nezaručí autentičnost provedení a kvalitu výstupů tak jak Vám je zaručí specializovaní profesionálové.

4) našel jsem software , který mi logo vytvoří zdarma.

Toto je asi vážně ta nejhloupější cesta . Takovýto software mnohdy sice stojí třetinu až polovinu ceny vývoje loga od profesionála , ale symboly a mnohdy laciné efekty z tohoto software na kterých je tento software založen bude používat bezpočet dalších a dalších zákazníků . Taková loga většinou nenesou žádné znaky vašeho podnikání. Dalším kontraproduktivním aspektem je že vám nikdo neporadí s marketingovými úskalími tvorby loga , zakomponováním originální nosné myšlenky a vývojem produktu , na který by jste mohli být právem pyšní věky. Vyvarujte se proto podobnému „ software“. Většina takovéhoto software vám vytvoří pouze logo pro umístění na webu ale pokud budete chtít vektorovou verzi pro profesionální využití v tisku či reklamě, většinou si tento software řekne o tučný příplatek , případně budete mít trable takovéto logo do vektorů vůbec převést. 

Peníze , peníze, peníze.

Je spousta designérských studií či grafiků  keří Vám prozradí cenu loga dopředu a přesně definují co nakonec dostanete. Seriózní designér vám připraví předběžnou kalkulaci a vy si pak můžete sami zvolit, kolik jste ochotni do vývoje loga investovat. Stejně tak je spousta designérů kde v ceně není nebe limitem... Moje rada zní , prohlédněte si většinou portfolio, jaké loga v minulosti designér realizoval, a pokud se vám líbí styl , není nic snažšího než li poslat grafikovi e-mail s  nezávaznou poptávkou. Cena loga se většinou odvíjí od Vašich výstupních potřeb a kolik času nad vývojem loga  grafik stráví . Je potřeba si uvědomit , že logo může velmi výraznou měrou ovlivnit hodnotu značky a společnosti, a tak počáteční investice v řádech tisíců či desetitisíců korun v konečném důsledku může znamenat zhodnocení mnoha miliónů korun, protože hodnota grafické značky v závislosti na úspěšnosti produktu, firmy či služeb věkem jen stoupá.

Proces tvorby loga.

Je důležité dát si práci s perfektním zadáním pro grafické studio či designéra. Zkuste si sami definovat klíčové vlastnosti a cíle které chcete logem dosáhnout. Definujte designérovi důležité vlastnosti Vaší marketingové komunikace jak již jsem uvedl výše a Váš vynaložený čas se Vám mnohokrát vrátí . Definujte jaký styl z designérova portfolia se Vám líbí a naopak nelíbí, pomozte zmapovat Vaší konkurenci , cílovou skupinu Vašich zákazníků  případně ho zasvěťte do základní problematiky vašeho obchodu. Kvalitní designér vaše podněty velmi pečlivě vnímá a pokusí se je zpracovat, mnohdy se svěžím nadhledem a bez komplexů. V závislosti na tom co si od designéra objednáte pak získáte finální produkt postavený přesně dle vašich požadavků , v souladu s posledními trendy a přitom tak nadčasový a vypovídající o hodnotách či vlastnostech Vaší firmy ...prostě perfektní logo.


„Skvělé logo lze namalovat prsty do písku.“
Kurt Weidemann (1922 – 2011) – Geniální grafik a autor log pro Mercedes Benz , Porsche , Deutsche Bahn a další významné společnosti.

Mám tedy skvělé logo , a co dál?

Nyní můžete začít budovat povědomí značky (image building). Nezapomeňte že stejně jako může být logo spojováno se známkou kvality může být logo spojováno i s puncem nekvality a ledabylosti. Logo pouze dotváří image značky které si musíte na trhu vybudovat a samotné logo pak v podvědomí zákazníků zapůsobí jako záložka všech vlastností vybudované image. Vybudování image je dlouhý proces vyžadující pečlivé dodržování třeba standardů kvality a neustálé propagování a sdílení dílčích úspěchů. Je velmi důležité veškerou snahu při budování image od prvopočátku tzv. Brandovat. V praxi to znamená například , že zákazník dostane fakturu s Vaším logem s vizitkou s Vaším logem ,  hlavičkovým papírem s Vaším logem  a produkt s krabičkou s vaším logem zabalený do tašky s vaším logem... Logo je potřeba prosazovat v každém aspektu marketingové komunikace aby si jej zákazník v budoucnu spojil s kvalitou služeb či nabízeného produktu. Firma s kvalitním pozitivním image nejen stoupá v žebříčku oblíbenosti zákazníků ale třeba i na akciovém trhu a s tím stoupá i hodnota značky – loga. Vnímání Loga zákazníky je především spojeno s asociacemi, které mají zákazníci uloženy hluboko v mysli. Nejčastěji si lidé asociují značku či logo s vlastními zkušenostmi , což jsou obsahově nejvíce nasycené vazby. Další možností je předávání asociácí je prostřednictvím doporučení (word-of-mouth) a zcela nejslabší asociací je prostřednictvím reklamy a médií. V příkladu to znamená že třeba Škodovka vyrábí dostupné a kvalitní vozy s chytrými řešeními , a třeba denník Blesk je bulvární plátek jehož hodnotu některých informací musí člověk brát s nadsázkou.

Vysoké vědomí o značce/logu spolu s velmi pozitivním asociacemi vedou k osobním preferencím a tudíž k loajalitě zákazníků . Zákazníci s vysokou loajalitou nemají jakoukoliv potřebu změnit značku  a hledat jakoukoliv službu či produkt nový. Daleko snadněji a samozřejmě nákladově úspornější je si udržovat stávající zákazníky namísto neustálého vyhledávání nových zákazníků .

Vhodným počinem k vybudování značky je tedy Brand management který dále logo a značku rozvíjí Ve 4 krocích:

1. identifikace a stanovení pozice a hodnot značky

2. plánování a implementace marketingové komunikace značky

3. měření a interpretace výkonnosti značky

4. zvyšování a udržování hodnoty značky.

Ale to už trochu odbíháme od grafiky a zpracování loga, avšak vývoj dobrého loga většinou musí jít ruku v ruce s marketingem.

Loga a typografie.

Loga mohou být nejrůznějších typů , barev stylů a já bych vám rád poodkryl některou typologii aby jste si mohli vybrat váš případný styl , který bude záměrům Vaší marketingové strategie vyhovovat nejvíce.

1) Typografická loga

jsou loga , která využívají pouze logotyp .

Ten může tvořit obchodní značka tvořená pouze fontem (SONY)

Sony-logo-wallpaper

 

 či modifikace fontu (IBM) ,

IBM-logo

 či umělecky typografické ztvárnění (Milka)

Logo Milka

2)  Minimalistická loga

jsou loga využívající pouze chytře vložený element či velmi jednoduchou značku . Základem je co nejjednodušší a nejčistší podání bez jakýchkoliv příkras pro přímé sdělení, mnohdy velmi chytře využívající rovněž typografické prvky. 

jako třeba logo accenture

accenture-logo

 

3) Obchodní loga

– Hlavní důraz je u tohoto stylu log kladen na zdrženlivost v užití barevného schema a fontů . Kvalitní obchodní logo nese jasný odkaz důvěryhodnosti , spolehlivosti a dalších sugestivních vlastností asociující úspěch, respekt, bezpečí  a další vlastnosti definované v marketingové komunikaci společnosti.

Stejně jako lofo banky Barclays

Barclays Logo

 

4) Trendová loga

– tato loga nově využívají expresi a dynamiku , přechody jasných barev či polymorfní tvary . Tato loga využívají obvykle moderní dynamické společnosti kteří se chtějí pasovat do role trendsetterů v jejich odvětví podnikání. Takové logo využívá třeba firma Swisscom

swisscom

 

5) Loga se symbolikou zvířat a přírody

–  tato loga jsou vhodná pro přenos zvířecích vlastností jako je dravost, rychlost, moudrost, věrnost a ostatních asociací , které si společnosti chtějí zvolit v marketingové komunikaci.

Jako třeba logo značky Red Bull

red-bull-logo-history-brand-87383

6) Retro Loga

– jsou trendem pro tento rok. Tato loga se hlásí k tradicím a morálním hodnotám stejně jako k odkazu dědictví našich předků . Využívají stylů jako je Artdeco nebo Steampunk a dalších k navození atmosféry „starých dobrých časů“ . Tyto loga jsou hojně využívána pro nápoje .

 Pilsner Urquell Logo-499x499

7) Odznáčkový styl

loga je hojně využívaný automobilkami , sportovními kluby ale i ostatními obchodními i nekomerčními společnostmi. Jejich výhoda je možnost umístění na jakýkoliv podklad v jakémkoliv kontextu. Jako logo značky Porsche

porsche logo

8) Graficky složitá loga

Jsou užívána převážně sportovními kluby , v tabákovém průmyslu a dalších odvětvích . Důraz je kladen na kvalitní kompozici a detail . Problematické však může být aplikování zmenšenin loga na aplikace jako jsou třeba reklamní předměty , kde na tužku se většinou tato loga přenesou jen stěží. Jako třeba sportovní klub Bufallo Bulls

bufallobulls